Två av samma mynt

Spara och slösa minns nog de allra flesta. Under barndomen var dessa två karaktärer i serieform som representerade det duktiga och det slarviga. Det går lika gärna att se det som olika delar av ens personlighet.

coins-currency-investment-insuranceHur är det så att vi både är spara och slösa egentligen? Jo, det är nämligen så att i de flestas fall så är du ibland väldigt duktig med att spara in på utgifter och tänker på vad du köper, i andra fall, när du till exempel är på semester och vill leva för dagen, unna dig saker och bara njuta. Det är alltså inget fel på att vara slösa ibland, bara om man inte alltid är det. Liksom att det inte är så kul att vara spara jämt och aldrig göra något kul utan bara tänka på sina pengar. Det är inte heller att leva fullt ut, bara vara så som man ska vara, duktig, noggrann och ekonomisk. Detta har vi även skrivit om tidigare i en annan artikel, den går att läsa genom att klicka här.

Appar som gör privatekonomin roligare och enklare

Det gäller att lägga upp sitt sparande så att det både finns rum för resor och njutning, samt att du inte ska känna dig pank efter en oförutsedd kostnad. Till skillnad från när vi var barn och läste om spara och slösa i skoltidningar kan man nu bli inspirerad att spara och vara ekonomisk på annat håll. Det finns till exempel en hel del appar som gör det lättare att hålla koll på sin privatekonomi. Dessa är allt från program som gör det enkelt att sätta en budget och ökar motivationen att hålla koll på kostnader samt att undvika impulsköp på stan en eftermiddag precis efter löning.

Några av apparna som nämns i en tidningsartikel i Aftonbladet är bland annat Swish, BankID, din bankapp, Tink, Veckopengen, Dreams, Spara Kvittot, Cost Split och TransferWise. Den sistnämnda är bra om du ofta skickar pengar till andra länder. Det kan vara både krångligt att få till samt kostsamt. Banker tar ofta avgifter och valutakurser ändras hit och dit samt kan höja kostnaden om man har otur. Men med denna app så styrker du snabbt din identitet genom att fota ditt pass och sedan blir det både billigare och går snabbare att överföra pengar.