Städtips: anlita någon annan!

289336-bucketVisst stämmer det att kvinnor kan – men det är skillnad på att kunna göra något och att vilja göra något. Så om man kan anlita någon annan för att sköta ens flytt och flyttstädning, så varför inte?

Enligt Skatteverket kan alla över 18 år använda RUT-avdraget till mängder av saker, och däribland kan man dra av för flyttstädning av ens lägenhet eller hus när man väljer att flytta. Så varför inte köpa en sådan tjänst också om man ändå betalar för flytthjälp? För något som man bör hålla i huvudet är att själva flytthjälpen inte ingår i RUT-avdraget, just städning gör – och det är nog inte många som direkt tycker om att städa, inte så noga som man måste göra vid just en flyttstädning i alla fall. Så om du till exempel anlitar företaget Viking Flytt i Malmö för flytthjälp och transport så kan du dessutom ta del av deras flyttstädningstjänst och sedan dra av just den tjänsten med RUT och få skattereduktion. Och det låter väl inte fy skam?

Populärt med RUT

Det är klart att alla kan genomföra en flyttstädning utan att anlita någon annan, men om man får städningen till ett schyst pris som man dessutom får skattereduktion på – då finns det ingen anledning till att dra på sig diskhandskarna och ta itu med städandet själv. Och det finns nog fler som resonerar på så vis. Till exempel skriver ttela om att vi svenskar sparade 164 miljoner kronor i fjol just av att vi glatt utnyttjat RUT och ROT, men mest RUT. Och inför valet som var i höstas debatterade politikerna om man ens skulle ha kvar denna typ av skattereduktioner, vilket du kan läsa mer om här. Men nu med facit i hand kan man tydligt se att de sittande politikerna backat en aning och den enda hushållsnäratjänsten som kommer tas bort helt hundra procentigt är läxhjälp, eller läxrut som det även har kallats. Och om något mer kommer tas bort, ja det får vi helt enkelt se längre fram – men än så länge finns i alla fall RUT gällande städning av hemmet. Så om man inte ska flytta kan man alltid anlita städhjälp som kommer en gång i veckan!

Tips på RUT-avdrag till den lata

  • 7456830-girl-with-vacuum-cleanerStädning – byggstädning, flyttstädning och hushållerska
  • Tvätt – om någon tvättar ens textilier/kläder i hemmet eller i gemensam tvättstuga
  • Snöskottning – i nära anslutning till hemmet med både balkong, hus, garagetak och borttagning av istappar
  • Klippa gräsmattan
  • Bekämpa mossa – är tomten full av ful mossa? Anlita någon som tar bort den, det ger skattereducering
  • Någon som putsar ens silver – inför en stor bjudning vill man visa sin fina sida
  • Hänga upp gardiner
  • Fönsterputs
  • Rengöring av altan

Som ni ser ovan finns det en hel del tjänster den late kan köpa och använda RUT-avdraget för i dagsläget. Men kom ihåg att regler kan ändras, så ett smart tips är att alltid kontrollera med Skatteverket innan du köper, vad du tror är, en hushållsnäratjänst med rätt till skattereduktion. Det är bara att klicka dig in på deras hemsida eller ringa till dem – alla svenska myndigheter är enligt lag skyldiga att vara anträffbara om allmänheten behöver hjälp.