Spara och slösa

Spara och Slösa var två karaktärer jag lärde känna under min uppväxt där den ena var förnuftig och sparade, medan den andra var impulsiv och levde loppan.

Jag tror att tanken med Spara och Slösa var att avskräcka små barn från att sätta sprätt på alla sina slantar på godisbitar, och att lära sig pengars värde – så blev det inte för mig. Kanske om man som nu funderar på att införa privatekonom i undervisningen. Fast näe. Jag tyckte att Slösa var sjukt häftig och förstod inte varför Spara var så torr och tråkig. Nu när man växer upp så vet man bättre att det inte bara går att leva för dagen och ta första bästa sms lån med mobilen. Det finns konsekvenser och de får man stå för. Men, nu ska jag inte sticka under stolen med att jag aldrig tagit ett smslån – för det har jag. Det är enkelt och jag får en liten kick av det. Dock har det varit till att betala någon räkning eller när min diskmaskin gick sönder. Jag har så mycket vett i kroppen att jag inte skulle ta ett sms lån och shoppa upp pengarna. Räntan är inte att leka med.

Hur jag lägger upp mitt sparande

I min själ är jag en liten Slösa som gärna unnar sig både det ena och det andra. Vilket gör att jag måste ha stenkoll på mina bankkonton om jag vill spara ihop till något. Jag har tre stycken konton:

  • Slösa – Här kommer lönen och från detta konto överförs det automatiskt pengar till de två andra kontona för att det ska bli gjort.
  • Spara – Mitt sparakonto är till för att resa på och att betala oförutsedda utgifter. Man kan säga att detta är mitt egna ”smslån” där jag kan från när jag behöver något speciellt.
  • Rör du så dör du – Sparkontot med stort ”S” som är tänkt att gå till en kontantinsatts. Tanken var först att pensionsspara här men det börjar jag med när jag har köpt min lägenhet.  Det är inte bra att spara för mycket så man inte har något liv. För hur kul är det.

Lycka till med din Spara eller Slösa-karaktär och hoppas att minaspartips har fått dig att börja spara lite roligare.