Maten man mår bra av

Att vi människor bryr oss om dieter och när det gäller kost som kan få oss att lättare leva upp till de ideal som råder i samhället, är ingen nyhet. Detta är ett fenomen som har funnits länge. Från att det har varit viktig att kunna visa att man har råd att äta, genom sin större kroppshydda. Till korsetter och smal-ideal där man visserligen äter mycket men också under finmiddagen kittlar sig i halsen med fjädrar för att kunna få upp maten och äta mer. Kanske är idealen något mer hälsosamma idag, även om idealen är tvetydiga. I media skrivs nämligen mycket om att hitta sitt lugn, finna den inre hälsan, äta näringsriktigt och motionera. Samtidigt visar tidningsmagasin och reklam ofta en bild där ideal som i praktiken är svåra att leva upp till, står i fokus. En schysst GI middag är något som många gärna lagar efter jobbet. Främst för att det är gott och det är mat som man snabbt märker att kroppen mår bra av. Vill man sen sätta ihop en hel GI meny för middagen med vännerna, kan man vilja ha lite hjälp längst med vägen från dem som kan.

Forskning om det hälsosamma livet

Ny, kanske inte helt övertygande forskning, menar att dem som lagar sin egen mat i hemmet är dem som håller sig friska och välmående. Man säger att:

”Att stå vid spisen regelbundet resulterar inte bara i smutsig disk och ett stökigt kök. Den som lagar mat minst fem gånger i veckan får även ett längre och hälsosammare liv, enligt en färsk studie från Taiwans nationella hälsoforskningsinstitut.
– Människor som lagar mat hemma är mer intresserade av mat – och kanske också mer intresserade av den energi och näring som man får via maten. Det är inte så att du mår bättre bara för att du lagar mat, utan det samvarierar sannolikt med andra faktorer som är avgörande för god hälsa, säger Elisabet Rothenberg, dietist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och ordförande för Dietisternas Riksförbund, till Metro.”