Kön som rolig imitation

Ja kön är en imitation utan original brukar det heta, men ändå gillar vi att knyta oss an till de kön som tilldelats oss av ett ganska kategoriskt samhälle, eller så mycket gillar vi det inte kanske, men gör det ändå. Desto roligare är det dock att klä ut sig till det motsatta könet. 
dj mixbordDet är roligt att leka med tanken på genus och vad det gör med oss som personer och lika kul är det att klä ut sig till det motsatta könet, på fest eller kanske när det sker i ett målarprojekt på teater. Det skapar alltid förvirrig när någon metamorfar till ett annat kön – men främst skratt och kanske också insikt. För brudar och tja, alla andra.

Med en morphsuit eller en helkroppsdräkt går det bland annat att se ut som en man om du är kvinna, eller vad som helst egentligen, kanske är det ännu roligare att se ut som Spiderman? Eller en lysande grön marsian? Den perfekta festklädseln helt enkelt!

Med glammiga kläder på ett lysande golv

Några som visst hur man klädde sig med stil och glam även om det inte rörde sig om direkt utklädnad, var damerna och herrarna som under de sista åren på 1970-talet dansade loss på Studio 54, tillsammans med stornamn som Andy Warhol och Truman Capote, Bianca Jagger och Ivana Trump. Mer om detta kan man dels läsa om i Norran men även gå och titta på i Umeå, där foton tagna inifrån klubben under storhetstiden, ställs ut. Mytomspunnet eller inte, det var väldigt populärt på sin tid:

Vietnamkriget var över och New York hade genomgått en konkurs vilket skapade ett enormt inflöde av kreativa människor till staden. Samtidigt blommade den amerikanska feministrörelsen och några år tidigare hade den första gayparaden ägt rum i New York.” – Norran