Här behövs inga rosa kök

Vi lär oss mycket under tiden vi växer upp. Vi lär oss vad som är rätt, vad som är fel. Hur en ska bete sig mot andra. Hur du ska bete dig om du är pojke. Och hur du ska bete dig ifall du är flicka. Men detta kommer förändras. Det går just nu en feministisk våg över landet – och hela världen, och vi ser med stora ögon på hur saker som är tjejigt inte längre är synonymt med rosa. Och alla får  vara med i förändringen, även här.

Vi skrev i ett inlägg för två år sedan om hur det går att ordna ett riktigt tjejkök. För att få till köket kan en använda rosa gardiner, stora rosor, gulliga kylskåp och godisskålar med geléhjärtan. Förstå oss rätt här – är det någonting som önskas, varsågod. Det är ingenting fel med att vilja ha ett gulligt och rosa kök. Men det ska inte vara synonymt med tjejigt, eftersom alla tjejer kanske inte vill ha ett rosa kök.

Den stora vågen av feminism har puttrat länge – men verklig genomkraft (i hela världen) fick den då Emma Watson i september höll ett tal om jämställdhet och feminism. Hon sa bland annat att “att kämpa för kvinnors rättigheter ofta är synonymt med att hata män. Och det måste stoppas”. Dessutom sa hon löneskillnaden mellan könen måste upphöra samt bad andra kändisar, både män och kvinnor, att delta i kampanjen mot en mer jämställd värld. Efter detta har det kommit mängder av kändisar med åsikter om hur det är att vara feminism och detta har såklart även smittat av sig på övriga världen. Nu senast har Kristen Stewart, känd från Twilight-filmerna, tagit ställning för feminism – en tjej som verkligen inte stått för det “tjejiga” ovan – och hon kommer nu mest troligt att bli en (ännu bättre) förebild för världens kvinnor.