Eurovision i Stockholm

1410305-mans-zelmerlovNästa år är det dags att åka till Stockholm för då går Eurovision Song Contest av stapeln där. Hur mycket biljetterna kommer att kosta har man inte gått ut med än men det är verkligen dags att boka hotell för att kunna bo i Stockholm de här dagarna. Evenemanget kommer att hållas söder om Stockholm i Globenområdet.

För en tid sedan gick man ut med att Eurovision Song Contest 2016 kommer att hållas i Globen och Tele2 Arena i Stockholm. SVT skrev detta i ett pressmeddelande och medierna var inte sena med att vidarerapportera. Sedan Måns Zelmerlöw vann i Wien i maj så har det varit en öppen fråga om vilken stad som kunde komma att bli värd för nästa års tävling. De flesta trodde att antingen Göteborg eller Stockholm skulle få uppdraget, och det har alltså vår huvudstad som till slut blev vald. Sverige har tidigare varit värd för Eurovision Song Contest fem gånger och då hölls evenemanget i dessa städer:

  • 1975 Stockholm
  • 1985 Göteborg
  • 1992 Malmö
  • 2000 Stockholm
  • 2013 Malmö

På SVT trycker man på att Eurovision Song Contest är en folkfest och musikfest och man tror att Stockholm kan bjuda på båda två. Själva semifinalerna och finalen kommer att vara i Globen men fler arenor i området kommer att användas under tävlingsveckan. Som sagt kommer även Tele2 Arenan att införlivas i evenemanget men det har ännu inte offentliggjorts hur arenan kommer att användas. Hovet kommer däremot att vara presscenter och Annexet kommer vara delegationsområdet, skriver Dagens Nyheter.

Smyckar hela staden

Men det är inte bara arenaområdet som spelar en stor roll i det hela, utan hela staden kommer att vara med i värdskapet. I avtalet mellan SVT och europeiska TV-unionen, måste Stockholm utföra venuedressing och citydressing. Detta innebär att man smyckar staden med information kring tävlingen. Bland annat ska Stockholms stad bygga så kallade ljudduschar i stadsmiljö, som gör att man kan uppleva musik på ett nytt sätt. Dessutom ska Stockholms stad arrangera en välkomstfest och efterfest.

96125-the-globe

Många bor över i Stockholm

När det kommer till turister och boende finns självklart massvis hotell i Stockholm redan, som man kan hitta på https://www.stockholmshotell.com/. Det är dock viktigt att man tidigt bokar ett hotell om man vill komma till Stockholm under Eurovision-veckorna eftersom det kommer bli fullt snabbt. För att se till att Stockholm kan få många besökare under den här perioden ska man bygga en eurovisionby någonstans i City som är till för både sponsorer och allmänheten. Men City är inte den enda plats som man kommer att kunna uppleva Eurovision Song Contest i, utan många aktiviteter kommer även att hållas utanför tullarna. Det var just på grund av att Stockholm redan har en stor hotell- och restaurangkapacitet som staden blev vald till värd. Ansvariga på SVT sa nämligen till Svenska Dagbladet att den stad som är värd för Eurovision Song Contest måste ha en bra spelplats, bra kringutrymmen, bra transportlösningar och bra logistik för alla dem som kommer till staden.