Det finns föreläsare och det finns föreläsare

Det är otroligt hur mycket vissa personer kan påverka en bara genom att säga några meningar, menad andra kan stå och prata på i timmar utan att vi tar in någonting. Men tänk om alla vore expert på att förmedla sitt budskap – vad skulle vi då börja störa oss på då?

Hitta en bra talare

Oavsett om du studerar eller arbetar är det viktigt att vistas i en bra miljö och att ständigt känna inspiration. Genom exempelvis talare från Letstalkabout.se kan man hitta kända personligheter och människor som har ett brinnande intresse och kan på ett magiskt sätt förmedla denna känsla vidare. Tänk att få lyssna på Alexandra Dahlström om man pluggade drama, eller någon timma tillsammans med Mia Skäring. Det skulle vara en timma som inte jag skulle vilja missa för allt smör i Småland.

Bli en bra talare

För att ta den enkla vägen för att bli en bra talare, eller i alla fall en person som folk kommer vilja lyssna på gäller det första att du skaffar dig en karriär och blir känd. Sedan slutar du med det som fick dig känd och börjar föreläsa. Men,  om du vill fortsätta ditt jobb, våga prata på seminarium  eller bara få ut mer av livet och våga säga din mening kan det vara bra att gå en kurs i retorik. Om det är för stort steg finna det massor av användbara tips att ta till sig och försöka använda:

  • Var förberedd och ha koll på vad det är för publik du ska tala till
  • Ha inte ett färdigt manus framför dig, utan använd dig av punkter
  • Glöm inte bort att andas djupt och att ta pauser – våga pausa för länge än att prata på för fort.
  • Vänd på det och tänk att alla lyssnar på dig och vad du har att säga – det är ganska häftigt.

Oavsett om du är bra på att tala eller inte, och om du jobbar eller pluggar, så kan du alltid ställa krav på att chefen eller läraren ska införa lite inspirerande möten som leder till utveckling, bättre sammanhållning eller bara en skön stund.