Bygg pool inför sommaren

Vad finns det att tänka på innan du sätter igång med poolbygge i din trädgård inför sommarens heta dagar?

Det finns många olika typer av  pool att välja på när du funderar på att bygga en egen i din trädgård. Det kan vara bra att läsa på lite innan så att poolköpet blir rätt och riktigt från början.

 

Massor av olika pooler på marknaden att välja bland

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur det är bra att börja planera och kolla bland de många olika modellerna av pooler som finns på marknaden, innan man bestämmer sig för något. Några av de olika typerna av pool som finns är markpool som är nedgrävd i betong, stål och trä. Det finns även ovanmarkspooler i olika utföranden, en sådan ska stå på en helt plan mark för att grunden ska vara stadig. Ramen byggs oftast i trä. Om du i stället vill ha ett spabad ute är det allra vanligast och billigast med badtunna, som har inbyggt reningsverk, massagemunstycken och härlig belysning som lyser upp tunnan i mörkret. Massor av inspirationsbilder hittar du här.

 

Behövs bygglov eller anmälan innan du börjar med ditt poolbygge?

På Boverkets hemsida går det att läsa om huruvida du kan behöva bygglov eller anmälan innan du börjar bygga din pool i trädgården. Svaret är att du oftast inte behöver ha bygglov men beroende på hur poolen ser ut och är kontruerad kan det krävas ett lov ändå, till exempel om den ska ha en mur på ena sidan eller ett plank som överstiger en viss höjd. Pooltak kan till exempel kräva ett bygglov, beroende på hur högt det är och liksom med en altan som byggs runt själva poolen. Om du schaktar eller fyller upp markens höjdläge kan ett marklov behövas, något som är bra att ha i åtanke innan du hyr in en entreprenör som gör det åt dig.