Att komma över hjärtesorg

 

Att komma över ett ex är aldrig enkelt, men livet är heller inte över ens om man blivit lämnad – även om det kan kännas så ibland. Här bjuds du på 8 tips från en dansk författare och terapeut vid namn Winnie Haarlöv (källan är en artikel i Norran).

Winnie är främst inne på klyschan att tiden läker alla sår, och att man måste låta det få ta sin tid. Att bli lämnad är oerhört svårt och sätter sina spår, oavsett om det är fråga om separation, skilsmässa eller att bli lämnad för någon annan som gäller. Det sistnämnda kan man påstå är extra hemskt och det kan du läsa mer om här. Oavsett vilket kan dessa råd förkorta din läkeprocess något och göra den lite lindringare.

  1. Våga erkänna sorgen och ge dig själv både tid och tillåtelse att sörja. Det kan lätt ta mellan tre och sex månader att läka ihop, så när omgivningen ifrågasätter varför du fortfarande är deppig är det inte dumt att våga erkänna att du behöver mer tid och att det tar tid.
  2. Hoppas inte på att det blir ni igen. Att hålla igång hoppet gör det svårare att läka. Våga därför inse att det är över och våga döda hoppet, först då kan du verkligen gå vidare.
  3. Försök att inte fly från dina känslor och känslostormar utan rid snarare ut dem. Behöver du skrika, slå på ett fotografi eller kryssa över ett foto hundratals gånger så gör det. I din läkningsprocess ska du göra det du känner att du vill och behöver för att komma vidare i processen, förneka inte känslostormar.
  4. Försök att se på er relation utifrån. Vad var positivt och negativt? Både i relationen och i ditt ex. Det kan bli lättare att hantera rationellt när du ser båda sidorna.
  5. Fall inte dit helt för mörka känslor som hat och avsky. I stunder är dessa känslor naturliga och hör till bearbetningen (se punkt 3) men att gå omkring och hata och känna vrede och avsky är varken konstruktivt eller trivsamt i längden.
  6. Träffas inte. I alla fall inte i början där en bara vill vara vän och den andra fortfarande har starka kärlekskänslor. Detta gäller både i person och på nätet (läs mer om det sistnämnda här).
  7. Om du har frågor du behöver få svar på, exempelvis om kärleken verkligen var verklig och inte bara på låtsas kan du skriva ett brev. Var dock beredd på ärliga svar. Lista max tre konkreta frågor och ta reda på svaren, om du verkligen är säker på att du kan hantera det.
  8. Låt det ta tid innan du träffar andra och kastar dig in i en ny relation. Visst är det ett tecken på att läkningen går framåt när du kan bli förälskad på nytt, men skynda långsamt. Fördriv gärna din tid med att streama film online eller någon annan hobby så att du inte bara sitter och tänker.